Veelgestelde vragen

Hoe kan ik Beschermingsbewind aanvragen?

Als u denkt dat Beschermingsbewind mogelijk iets voor u is, dan kunt u een afspraak met AD Bewindvoering maken. Tijdens het gesprek kijken we samen naar uw persoonlijke en financiële situatie.

U kunt als u dat wilt een familielid meenemen naar het gesprek, of iemand anders die u vertrouwt. Als u gebruik maakt van hulpverlening dan is het verstandig dat uw hulpverlener ook bij het gesprek aanwezig is. Als Beschermingsbewind een geschikte maatregel voor u is, dan zal AD Bewindvoering u helpen om uw aanvraag voor de rechtbank in orde te maken. Als u moeite heeft met lezen of schrijven, of u vindt het ingewikkeld om formulieren in te vullen, dan helpen wij u daarbij.

 

Hoe weet ik of Beschermingsbewind iets voor mij is?

In de wet staat dat Beschermingsbewind is bedoeld voor meerderjarigen die door lichamelijke en- of geestelijke omstandigheden of verkwisting (hoge schulden) hulp nodig hebben bij het behartigen van hun financiële belangen. Uw vermogen (uw geld of bezittingen) wordt beschermd, vandaar de naam Beschermingsbewind. Tijdens ons kennismakingsgesprek bespreken we of er bij u sprake is van deze omstandigheden. De rechter besluit of u onder bewind wordt gesteld. Dat doet hij op grond van de informatie die wij aanleveren bij de aanvraag. Soms is het nodig dat er een hulpverlener een verslag schrijft waarin hij aan de rechter uitlegt waarom Beschermingsbewind een goede maatregel voor u is.

 

Kan iemand me helpen bij de aanvraag Beschermingsbewind?

Tijdens ons kennismakingsgesprek bespreken we ook of u hulp nodig heeft bij het aanvragen en wie u daarbij gaat helpen. Dat kan een bekende van u zijn, of een hulpverlener of vrijwilliger.

 

Voor hoe lang kan ik bewindvoering aanvragen?

Beschermingsbewind wordt in principe voor onbepaalde tijd uitgesproken, dus voor zolang als het nodig is. Als u na verloop van tijd weer in staat bent om zelf uw financiële belangen te behartigen, dan kunt u aan de rechter vragen om het Beschermingsbewind weer op te heffen.

 

Kan ik het wel betalen?

De rechter bepaalt op grond van uw persoonlijke omstandigheden (bijvoorbeeld of u een partner heeft en of u schulden heeft) hoe hoog de kosten voor u zijn. In principe betaalt u die zelf. Als u een laag inkomen heeft dan kunt u Bijzondere Bijstand aanvragen bij uw gemeente. Hierbij zullen wij u ook helpen.

 

Ik heb veel schulden. Kan AD Bewindvoering me daar ook bij helpen?

Wij zullen namens u schriftelijk contact opnemen met uw schuldeisers en proberen om betalingsafspraken te maken. Als het nodig is, zullen wij namens u een schuldregeling aanvragen bij de gemeentelijke kredietbank. Als uw schuldeisers akkoord gaan met het voorstel van de kredietbank, dan hoeft u maar een deel van de schulden af te lossen.

 

Hoe kan ik contact opnemen met AD Bewindvoering? U kunt ons op werkdagen bellen tussen 10:00 uur en 12:00 uur. U kunt ons ook een mail sturen: aeturgut@adbewind.nl.